Arktická zima na Slovensku. Počasie od 7 do 13. januára

Počas víkendu 7 – 8. januára vrcholilo na Slovensku arktické počasie. Teplota vzduchu klesala hlboko pod -20°C, v nedeľu ráno v kotlinách až pod -30°C! I keď sa vo vyšších polohách od nedele pomaly otepľovalo, naďalej bolo veľmi chladno (-20 až -10°C). Celkový nepríjemný pocit umocňoval ešte aj vietor, neustále fúkal čerstvý až silný, na hrebeňoch často až búrlivý vietor severných smerov. Rýchlosť dosahoval 10 až 20 m/s, v nárazoch miestami takmer 40 m/s (Krížna 9.1) Jediné čo trochu „hrialo“ bolo zubaté januárové slnko, ktoré svietilo takmer každý deň od soboty až do stredy. Lavínová situácia sa upokojila, v nedeľu kleslo nebezpečenstvo na 2., v Nízkych Tatrách až na 1. stupeň.

Nový sneh takmer ani nepripadol, sneh z predchádzajúceho sneženia (4-5-6. januára) bol extrémnym vetrom previaty do pásma lesa, prípadne kosodreviny, občas aj na záveterné svahy. Povrch snehovej pokrývky tak tvorili často tvrdé ufúkané dosky, starý zľadovatený sneh alebo bol úplne odviaty až na skalu a trávu. Na prvý pohľad sa zdá, že snehu je ešte menej ako pred týždňom. Áno, novší sneh často skončil až v lese, hlboko v dolinách.

Zmena počasia nastala až v noci zo stredy na štvrtok (11/12.1). Oteplilo sa a od severozápadu až západu prišlo spolu s vetrom sneženie, pri ktorom napadlo za 2 dni 10 – 20 cm, v Tatrách do 30 cm nového snehu. Sneženie má pokračovať aj počas piatka a soboty, ale už len slabé.

Lavínová situácia sa mierne zhoršila, no vo všeobecnosti pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň.