Priebeh počasia a vývoj snehovej pokrývky od 4. do 10. apríla 2015

Počas Veľkonočných sviatkov 2015 prevládalo na horách zimné počasie – v Tatrách doznievala perioda sneženia, v ostatných pohoriach bolo zanračené, fúkal dosť čerstvý až silný severný vietor a teploty vzduchu sa pohybovali v ranných hodinách v rozmedzí od -16 do -3° C, v priebehu dňa len mierne presahovali bod mrazu. Počas tejto periody sneženia napadlo veľké množstvo snehu – 40 až 80 cm. Vietor novonapadnutý sneh previal väčšinou do južných a východných svahov, kde sa vytvorili nebezpečné vankúše a dosky. Celková výška novonapadnutého a naviateho snehu bola veľká aj pri hornej hranici lesa.

Počas pracovného týždňa (hlavne vo štvrtok 9.4.) sa vietor utíšil a zmenil na južný. Tiež sa začalo otepľovať, teploty v noci boli len nízko pod nulou a cez obed v nadmorskej výške 1500 m bolo aj 7° C. To spôsobovalo zvlhnutie až premočenie snehovej pokrývky. Táto zmena sa prejavila aj v lavínovej aktivite. V poludňajších a popoludňajších hodinách na slnkom osvietených svahoch začali samovoľne vypadávať splazy a malé lavíny, v ojedinelých prípadoch aj stredne veľké lavíny.

Predpoveď počasia na víkend (zdroj predpovede SHMÚ):

V sobotu očakávame, že na horách bude jasno až polojasno, ráno na podhorí sa môže ojedinele vyskytovať hmla. Bude teplo, teplota vzduchu v nadmorskej výške 1500 m sa bude pohybovať až okolo 9° C. Fúkať bude juhozápadný, vo vysokých polohách západný vietor 3 až 6 m/s (do 25 km/hod.).

V nedeľu očakávame, že na horách bude polooblačno až oblačno, ojedinele sa môžu vyskytovať prehánky.

Vo všetkých pohoriach na Slovensku bude z rána naďalej mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Vo všeobecnosti je snehová pokrývka spevnená. Sneh z posledného sneženia je uložený na svahoch a v žľaboch s V, JV a J orientáciou, kde sa vo vyšších nadmorských výškach ojedinele môžu vyskytovať menej stabilné snehové dosky a vankúše. Snehová pokrývka sa stabilizuje a postupne sadá, ale aj napriek tomu je uvoľnenie lavín možné na strmých svahoch (strmších ako 30°) a to najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. V poludňajších hodinách a popoludní vplyvom oteplenia a slnečného žiarenia sa vytvorí hlavne na slnkom osvietených a trávnatých svahoch zvýšené lavínové nebezpečenstvo (3. stupeň) – typicky jarná situácia. Sneh vplyvom uvedených meteorologických faktorov oťažie a uvoľnenie lavín bude pravdepodobné už pri malom dodatočnom zaťažení hlavne na strmých svahoch a tiež bude pravdepodobný aj výskyt samovoľných splazov, malých, v ojedinelých prípadoch aj stredne veľkých lavín.

Lavínové nebezpečenstvo vo všetkých pohoriach má výrazne lokálny charakter. Kým hrebeňové a vrcholové partie sú vyfúkané až na skalný, resp. trávnatý povrch, na záveterných svahoch, najmä pod skalnými stenami, je výška nového a prefúkaného snehu miestami väčšia ako 1 m. Na takýchto miestach treba byť obzvlášť opatrný a správne hodnotiť lokálne lavínové nebezpečenstvo.