Zvýšená lavínová aktivita 10. februára 2014

V pondelok 10. februára 2014 sme zaznamenali zvýšenú lavínovú aktivitu, najmä v Nízkych a Západných Tatrách. Počas nočného sneženia sme zaznamenali od 15 do 20 cm nového prachového snehu. Toto sneženie však bolo sprevádzané silným vetrom, ktorý vytvoril na záveterných svahoch nafúkané vankúše nového snehu. Tie dosahovali miestami aj viac ako 1m. Podklad tohto nového snehu tvorila tvrdá, neustálym rozmŕzaním a zamŕzaním spevnená vrstva firnu, až ľadu. Hneď zrána začali teploty stúpať aj vo vyšších polohách až k 0°C. Sneh vlhol, oťažieval a nafúkané snehové vankúše a dosky predtavovali nebezpečentvo už pri malom dodatočnom zaťažení.
V dopoludňajších hodinách sme zaznamenali viacero menších lavín, ktoré boli uvoľnené prevažne mechanicky, po dodatočnom zaťažení pri lyžovaní na strmých, exponovaných svahoch. Jednu z nich si uvoľnil slovenký lyžiar, pri lyžovaní žľabu vo Východnom Derešskom kotli. Žľab má severovýchodnú orientáciu, so sklonom vo vrchných partiách cez 40°. Lavína, s čiarovým odtrhom dlhým približne 30 m a miestami vysokým až 1m, sa uvoľnila po tom, ako do žľabu nalyžoval druhý lyžiar. Po strhnutí ho lavína unášala približne 150 m. Strhnutý lyžiar dokázal aktivovať lavínový batoh, s ktorým sa mu podarilo ostať na povrchu lavínového nánosu. Po zastavení lavíny bol čiatočne (po pás) zasypaný a z nánosu sa dostal s kamarátskou pomocou náhodných svedkov lavíny.
video z lavíny nájdete tu: video
Približne 35 m odtrh lavíny

Približne 35 m odtrh lavíny

   V noci očakávame ďalšie sneženie, ktoré bude opäť sprevádzané silným, prevažne južným až juhovýchodným vetrom. Tendencia lavínového nebezpečenstva je z tohto dôvodu stúpajúca.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *