Počasie, sneh a lavíny 27.01.-02.02.2024

Vietor je architektom lavín.

Stará známa poučka lavinárov sa potvrdila aj počas uplynulého víkendu. Po prednom okraji tlakovej výše k nám prúdil chladný a vlhký vzduch. Ten priniesol do našich severných pohorí 20 až 50 cm nového snehu. Počas sneženia v sobotu fúkal extrémne silný severný vietor, ktorý na Ľadovom plese vo Vysokých Tatrách dosahoval až silu orkánu.

AMS Ľadové pleso 2063m n.m.

Vyhlásený bol tretí stupeň lavínového nebezpečenstva. Vietor premiestňoval veľké množstvá snehu do žľabov a múld orientovaných prevažne na východ a juh. Nový sneh sa so starým tvrdým podkladom dobre nepreviazal. Lavíny na seba nenechali dlho čakať. V noci zo soboty na nedeľu sa vyskytlo viacero samovoľných lavín veľkého rozsahu, napríklad v Žiarskej doline, v Račkovej, v Tichej, v Kôprovskej, v Mengusovskej, vo Velickej, v Malej a Veľkej studenej, aj vo Veľkej Zmrzlej a Medenej doline boli široké plošné lavíny.

V Žiarskej doline sa uvoľnila lavína z masívu Baranca, cez Čierne steny a cez prístupovú cestu spadla až na dno doliny.

Niekoľko lavín bolo uvoľnených v masíve Ráztoky. Vieme aspoň o jednej, ktorú v nedeľu uvoľnil lyžiar a našťastie ho nestrhla so sebou.

Bohužiaľ nemal v nedeľu každý takéto šťastie. Vo Veľkej Fatre sa na svahu Malej Krížnej udiala smrteľná lavínová nehoda. Podrobnú správu o tejto udalosti si môžete prečítať na našom blogu tu.

Lyžiarsky svah z Lomnického sedla, svah z Veľkej Lomnickej veže a Francúzska mulda vo Vysokých Tatrách sú orientované na východnú stranu. Za predošlý týždeň sa tu tiež nakumulovalo veľké množstvo vetrom previateho snehu. V záujme ochrániť návštevníkov lyžiarskeho strediska pred možnou nečakanou lavínou, vykonali príslušníci Horskej záchrannej služby preventívny odstrel lavín zo stacionárneho systému O’bellx. V tejto lokalite sú nainštalované dve zariadenia, jedno v Lomnickom sedle a jedno vo Francúzskej mulde. Preventívne odstrely nespustili lavínu, to znamená, že stabilita snehovej pokrývky v daných miestach bola dobrá.

Ďalej sa v priebehu týždňa z pohľadu snehu a lavín nič výrazné neudialo. Okrem dvoch centimetrov vo štvrtok nepribudol žiaden nový sneh a ten starý postupne sadal a mierne sa stabilizoval. Stupeň lavínového nebezpečenstva sa znížil na číslo dva. Uvidíme, čo nám prinesie nasledujúci víkend a začiatok týždňa – predpovedaný je opäť silný vietor so snežením na horách…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *