Počasie, sneh a lavíny (16.-22.12.), alebo predvianočná nádielka

Snehová pokrývka našich hôr neprivítala začiatok tohto týždňa práve v najlepšej kondícii. Po predošlom veternom týždni bol sneh stvrdnutý, vetrom ubitý, celkovo dobre zviazaná a stabilná snehová pokrývka. Množstvo snehu celkovo tak ako na začiatku sezóny – kosodrevina ešte nebola presnežená, väčšie skaly odhalené. Len v žľaboch bolo možné nájsť voľný sneh.

Na to sa na naše územie začala od západu nasúvať tlaková výš a po jej prednej strane od severozápadu prúdila veľmi teplá, stabilne zvrstvená vzduchová hmota. Medzi riadkami čítate správne, áno oteplenie prišlo od severozápadu.

Táto nezvyčajná synoptická situácia nám v nedeľu večer pripravila nezvyčajné pohľady na vlnovú oblačnosť v závetrí Tatier.

Ako vlnová oblačnosť vzniká, sa môžete dočítať napríklad aj v našom blogu.

Oteplenie bolo vo vyšších nadmorských výškach citeľné. Na našich horských meteorologických staničkách sme namerali miestami až +10°C. Teplota vzduchu od nedele do stredy neklesala pod bod mrazu. Premočenie vrstiev snehu spôsobilo dve základové lavíny z Hromového a z Pekelníka v Malej Fatre. Súčasne stále fúkal silný vietor. V suchom vzduchu sneh na povrchu nebol viditeľne mokrý, ale pokrývka celkovo sadala a zhutňovala sa. Voľný sneh vo vysokých nadmorských výškach bol samozrejme previaty do záveterných žľabov a múld. Až v stredu prešiel cez naše územie studený front a konečne sa ochladilo. Predošlým topením a následným ochladením vznikla na povrchu snehovej pokrývky zľadovatelá kôra.

AMS Snilovské sedlo 1492m n. m., Malá Fatra
AMS Pod Klinom 1555m n. m., Západné Tatry
AMS Chata pri Zelenom plese 1551m n.m., Vysoké Tatry
AMS Ľadové pleso 2063m n.m., Vysoké Tatry

Výrazné sneženie začalo až prechodom ďalšieho teplého a na to studeného frontu vo štvrtok a piatok. Sneženie, ako to už u nás býva zvykom, prichádzalo od západu. Vo Fatrách a v Ďumbierskej časti Nízkych Tatier za dva dni napadlo viac ako 30cm, v Západných Tatrách a západnej časti Vysokých Tatier evidujeme miestami viac ako 50cm nového snehu, vo východných častiach Vysokých a Nízkych Tatier len 10-20cm. V piatok popoludní bol vyhlásený 3. stupeň lavínového nebezpečenstva (z 5-dielnej medzinárodnej stupnice).

AMS Ostredok 1295m n.m., Malá Fatra
AMS Koniarky 1380m n.m., Veľká Fatra
AMS Derešský kotol 1625m n.m., Nízke Tatry
AMS Pod Klinom 1555m n. m., Západné Tatry
AMS Solisko 1820m. n.m., Vysoké Tatry
AMS Biele pleso 1580m n.m., Vysoké Tatry

Vianočné sviatky sú už predo dvermi, z pohľadu počasia býva v strednej Európe zvykom, že práve s Vianocami prichádza aj tzv. vianočné oteplenie. Pri pohľade na predpovede meteorológov, ani tento rok tomu nebude inak. Už v nedeľu má teplota vzduchu prekročiť 0°C vo výškach nad 2000m n.m. To sa samozrejme prejaví na stave snehovej pokrývky a lavínovom nebezpečenstve. K tohto ročným Vianociam praje Stredisko lavínovej prevencie hlavne bezpečný pohyb na horách!

Šťastné a veselé prežitie vianočných sviatkov 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *