Počasie, sneh a lavíny (18.11. – 24.11.2023)

Už počas víkendu bolo v našich horách dostatok snehu na prvé lyžiarske vychádzky tejto sezóny. Dostatok ho však bolo aj na prvé menšie lavíny, ktoré sme zaznamenali. Pokiaľ je nám známe nikto nebol strhnutý ani zranený. Keďže v predošlom týždni fúkal severozápadný a západný vietor, množstvo snehu bolo uložené na záveterné svahy, muldy a žľaby východných orientácií. Snehovej pokrývky ešte stále nie je veľa, a je veľmi nerovnomerne rozmiestnená. V závetriach už sú vankúše snehu o hrúbke viac ako 50cm a pritom na hrebeňoch je len tenká vrstva primrznutého snehu. Výraznejšie sneženie bolo naposledy ešte pred víkendom (nasnežilo najmä v piatok 17.11., okolo 20cm) a tak sa počas tohto týždňa výška snehovej pokrývky v stredných polohách veľmi nezmenila:

Počas uplynulého týždňa sa striedalo niekoľko krátkych oteplení s následnými ochladeniami. Boli to prechody zrážkovo nevýrazných teplých a studených frontov cez naše územie, ktoré síce nepriniesli veľa snehu do našich hôr, ale silný vietor áno. Teplota v stredných polohách oscilovala okolo bodu mrazu a snehová pokrývka sa tým dobre stabilizovala.

AMS Holý vrch 1876m, ZT

Silné, prevažne západné vetry len udržiavali naviate vankúše a dosky na záveterných svahoch, v muldách, v žľaboch. Na nasledujúcom zábere sú dobre viditeľné strungy v Žiarskej doline.

vetrom ubitý sneh, Žiarska dolina, ZT

Vo vyšších polohách počas týždňa nedochádzalo k takým otepleniam aby sa snehová pokrývka topila a tak sa tu vrstvy nafúkaného snehu len málo stabilizovali. Preto počas celého týždňa bol vo výškach nad 2000m n.m. vyhlásený 2. stupeň lavínového nebezpečenstva.

vysnežený záver Smutnej doliny, ZT

Podrobné informácie o počasí nájdete na našom novom portáli meteo.hsz.sk

Automatická meteorologická stanica v Derešskom kotli 1625m, Nízke Tatry

Lavínová situácia na začiatku zimy je veľmi zradná, množstvo trčiacich skál a kosodreviny v nás vyvoláva pocit, že snehu je ešte málo. Avšak lokálne veľký pozor na nafúkané dosky v strmých žľaboch, pod skalnými stenami, v terénnych depresiách a na záveterných stranách hrebeňov. Tie už neraz v minulosti spôsobili na začiatku sezóny smrtelné nehody. Je potrebné posudzovať lavínovú situáciu lokálne, a nebrať ju na ľahkú váhu.

One thought on “Počasie, sneh a lavíny (18.11. – 24.11.2023)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *