Začiatok zimnej sezóny 2023/2024

Tí z vás, ktorí majú lyže navoskované už od Augusta si zrejme všimli, že lavínový buletín sme začali tento rok vydávať o niečo skôr. Zrejme vás prekvapil nový šat našej stránky laviny.sk. Nevadí. Nás zase prekvapil „skorý“ príchod zimy. Dôvod, prečo stránka vyzerá úplne inak, ako sa na nej orientovať a čo na nej môžete nájsť, sa dozviete už čoskoro v pripravovanom príspevku.

1.december je zvyčajným termínom vydávania pravidelných správ o lavínovej situácií. Tento rok však zima do našich hôr zavítala o niečo skôr. Zimné podmienky prevládajú v podstate od začiatku novembra, no na prvú „lavínovku“ to ešte nebolo. Situácia sa však zmenila 12.11.2023. Prvá snehová nádielka k nám dorazila od severozápadu (ako inak). V najvyšších polohách Tatier bol preto vyhlásený 1. lavínový stupeň. Celková výška snehovej pokrývky miestami dosahovala do 50 cm snehu. Zaznamenali sme aj prvé mechanicky uvoľnené lavíny v Západných a Nízkych Tatrách. Našťastie bez zranení.

Počas týždňa bola lavínová situácia v našich horách ovplyvňovaná najmä silným vetrom, ktorý dosahoval na hrebeňoch hôr v nárazoch 30 m/s. Prevažne západné až severozápadné prúdenie transportovalo sneh na záveterné strany hrebeňov, kde sa vytvorili snehové dosky a vankúše rôznej tvrdosti a veľkosti, ktorých stabilita sa ťažko odhaduje.

Snehová pokrývka

Výška snehovej pokrývky je vplyvom silného vetra veľmi rôznorodá. V najvyšších polohách je miestami nafúkaných do 80 cm, pod 1200 m.n.m sa sneh v podstate skoro vôbec nenachádza. Najviac snehu je vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách. Jednotlivé vrstvy snehu sa medzi sebou ešte nestihli dostatočne previazať – a navyše utorkové oteplenie vytvorilo v snehovom profile tvrdú krústu. Na tejto tvrdej krúste sa nachádza od 15 do 20 cm nového snehu, ktorý s ňou nie je dobre previazaný. Potvrdil to aj rozšírenný kompresný test kedˇ práve medzi týmito vrstvami došlo k prasknutiu bloku (ECTN14).

Pohyb v taktom snehu je fyzicky veľmi náročný, keďže snehová pokrývka nie je nosná a prebára sa až na podklad.

Víkend

A čo víkend ? Najmä v sobotu silný vietor o rýchlosti 30 m/s, teplota hlboko pod bodom mrazu a do 10 cm nového snehu. Nedelné oteplenie snehovú pokrývku mierne stabilizuje sadaním. Lavínová situácia sa teda určite nezlepší.

Lavínová situácia na začiatku zimy je veľmi zradná, množstvo trčiacich skál a kosodreviny v nás vyvoláva pocit, že snehu je ešte málo. Avšak lokálne veľký pozor na nafúkané dosky v strmých žľaboch, pod skalnými stenami v terénnych depresiách a na záveterných stranách hrebeňov. Tie už neraz v minulosti spôsobili na začiatku sezóny smrtelné nehody. Preto je potrebné posudzovať lavínovú situáciu lokálne a nebrať ju na ľahkú váhu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *