Mokré lavíny v 3. marcovom týždni.

Počasie

Veľmi teplé počasie z minulého týždňa pokračovalo. Na podhorí stúpali teploty nad 10°C. Vo vysokých polohách nad 2000 m sa ale začiatkom týždňa ešte udržiavali záporné teploty. V noci ešte mrzlo. To sa zmenilo vo štvrtok 23.3.2023, keď sme už zaznamenali plusové teploty aj v najvyšších polohách Tatier. Z hľadiska oblačnosti, to bol prevažne polojasný týždeň, a vo štvrtok a piatok sa ale objavili aj slabé dažďové zrážky.

Priebeh teploty vzduchu na vybraných staniciach v Západných Tatrách.

Sneh

Vzhľadom na výrazné oteplenie, sneh kontinuálne ubúda celý týždeň. Najprv to bolo hlavne na podhorí a v stredných polohách, no koncom týždňa už aj nad 2000 m n. m. Napríklad na Žiarskej chate ubudlo za posledných 7 dní cca 25 cm snehu, čo vidno aj na grafe nižšie. Snehová pokrývka je vzhľadom na kladné teploty vlhká až mokrá v celom profile. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza od nadmorskej výšky 1200 – 1300 m.

Vývoj výšky snehu na Žiarskej chate za posledné dva týždne.

Lavíny

Vysoké teploty a polojasné počasie malo výrazný vplyv aj na lavínovú aktivitu. Sneh bol premočený v celom profile až na podklad. Hlavne na trávnatých svahoch sa tak vytvorili veľmi dobré podmienky pre kĺzavé mokré lavíny. Niektoré sme zaznamenali už v pondelok a postupne pribúdali v priebehu týždňa. Lavíny spadli vo Veľkej Fatre z Krížnej, v Malej Fatre zo Stien, Studenca a Malého Kriváňa, v Belianskych Tatrách z Hlúpeho, Jatiek a Kopského sedla, v Západných Tatrách z Prostredného grúňa, Volovca, v Nízkych Tatrách z Kráľovho stola a na mnohých ďalších miestach. Oteplenie vrcholí dnes v piatok 24.3.2023. Vzhľadom na to, že v noci zo štvrtka na piatok nemrzlo ani v noci, bol vyhlásený 3. stupeň lavínového nebezpečenstva, lavínový problém mokré a kĺzavé lavíny.

Mokré, základové lavíny z južného vrcholu Stien – Malá Fatra.

Prognóza na víkend

Situáciu u nás výrazne ovplyvní zvlnený studený front spojený s tlakovou nížou. Za ním k nám začne od západu až severozápadu prenikať chladnejší morský vzduch. Bude oblačno až zamračené, na viacerých miestach dážď. Ojedinele búrky. Postupne prechod k premenlivej oblačnosti s prehánkami. Od cca 1500 m sneženie. Výrazné ochladenie! Ochladenie bude mať za následok, že sneh stvrdne a miestami bude jeho povrch ľadový a šmykľavý. S ochladením sa lavínová situácia postupne stabilizuje. Na horách ale stále panujú zimné podmienky preto odporúčame nezabúdať na lavínovú výbavu, mačky a cepín. Bezpečný víkend praje kolektív Strediska lavínovej prevencie HZS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *