Je mi zima, alebo teplo?

Počasie a snehová pokrývka na horách v poslednom decembrovom týždni

Tak ako po iné, aj tento rok sa u nás naplnila pranostika: „Katarína na ľade a Vianoce na blate.“ Kolegovia z Ústavu hydrológie Slovenskej akadémie vied (SAV) spočítali, že za posledné roky toto ľudové pravidlo na Liptove platí v 22 z 34 prípadov. Ani tento rok nebol výnimočný a na Vianoce snehovou nádielkou neprekvapil. Vianočný víkend bol teplý aj na horách, vo výškach okolo 1500m.n.m. bolo okolo nuly, čo napomáhalo k zhutneniu a stabilizácii snehovej pokrývky.

AMS Chata pod Chlebom 1415m, Malá Fatra

Vyhlásený bol 1., najnižší stupeň lavínového nebezpečenstva a vo vyšších polohách od 2000m.n.m. bol v Západných a Vysokých Tatrách vyhlásený 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Lavínové nebezpečenstvo sa potvrdilo jednému poľskému turistovi, ktorý v nedeľu spadol v lavíne spod hrebeňa Červených vrchov, z Vysokej Suchej Čuby Kondrackej, na slovenskú stranu do Tichej doliny. Našťastie nebol ťažko zranený a pokračoval ďalej do údolia, viac.

Neskôr v utorok 27.12. prechádzal našim územím studený front.

Teplotne zasiahol hlavne severnú časť Slovenska, avšak ani tam nepriniesol výrazné zrážky. V Západných a Vysokých Tatrách napadlo 5-10 cm nového snehu, ktorý sa so starým stvrdnutým povrchom vôbec nepreviazal. Silný severozápadný až západný vietor ho previal na prevažne východné svahy a do žľabov, kde sú vytvorené miestami nebezpečné vankúše a aj dosky.

Padali aj snehové zrná a krúpky, sú to konvektívne zrážky typické pre studený front.

AMS Zamrznuté pleso 2070m, Vysoké Tatry

Vo štvrtok sa opäť potvrdilo, že sneh ak je nestabilne uložený, môže byť nebezpečný aj v malom množstve. V SV stene Malého Ľadového štítu vypadol horolezec s neveľkou, asi 6m širokou a 40cm hrubou doskou snehu. Našťastie ho istenie zachytilo a poranil si len nohy, viac.

Počas víkendu nás čaká opäť oteplenie, meteorológovia zo Slovenského Hydrometeorologického Ústavu toto oteplenie predpovedajú ako extrémne výrazné pre danú ročnú dobu, viac v analýze tu. Určite sa to podpíše aj pod stav snehovej pokrývky na našich horách.

Nárast teploty a zosilenie vetra je už v sobotu dopoludnia viditeľné napr. na automatickej meteorologickej stanici na vrchu Krížna vo Veľkej Fatre.

AMS Krížna 1574m, Veľká Fatra

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *