Priebeh počasia a vývoj snehových podmienok od 29. marca do 4. apríla 2014

Na horách už asi definitívne zavládla jar. Teploty a hlavne snehové podmienky sú typické skôr pre koniec a nie pre začiatok apríla. V globále možno konštatovať že posun oproti priemerným hodnotám je o približne 3 týždne.

Uplynulý týždeň prevládalo na horách ustálené slnečné počasie. Zrána bývalo polojasno až jasno, cez deň prechodne pribúdalo oblačnosti a dokonca v pondelok popoludní a večer sme v Tatrách zaznamenali aj slabé zrážky, od 1900 m pripadlo od poprašku do 3 cm nového snehu (Lomnický štít). Počas utorka a stredy sa krátkodobo ochladilo, teploty vzduchu nad 2000 m n.m. ostávali záporné počas celého dňa. Inak, po iné dni sa teplota vzduchu počas dňa vyšplhala do kladných hodnôt aj v najvyšších polohách Tatier (nad 2500 m). Vietor fúkal prevažne mierny až čerstvý a najčastejšie severozápadný až západný.

Snehová pokrývka je súvislá od nadmorskej výšky cca 1600 m na južných, resp. 1400 m na severných svahoch a dosahuje výšku od niekoľkých cm do 100 cm, vo vysokých polohách Tatier miestami až do 150 cm.

Lavínová aktivita má typický jarný priebeh. Zrána je snehová pokrývka zmrznutá a tvrdá, počas dňa mäkne a na južných svahoch sa mení na mokrý až kašovitý firn. Zaznamenaných bolo viacero lavín, najmä vo vysokých polohách pri oteplení počas dňa a najmä na slnkom osvietených svahoch. Išlo väčšinou o malé lavíny a snehové splazy z mokrého snehu s bodovým odtrhom, pričom nánosy mali len malé rozmery. V najvyšších polohách Tatier, na tienistých svahoch, boli ešte začiatkom apríla miesta s nezviazaným, takmer suchým snehom, ktoré pri mechanickom zaťažení predstavovali mierne lavínové nebezpečenstvo.

Predpoveď počasia na víkend:
Polooblačné počasie, s tým že čím viac na sever tým viac oblačnosti a okolo poludnia a popoludní s možnými prehánkami. Teplota vzduchu vystúpi v stredných polohách na 5 až 10 °C, vo vysokých polohách (1500 až 2600 m) 6°C až -1°C. Fúkať bude len slabý až mierny vietor.

text: fk
foto: archív SLP HZS