Priebeh počasia a vývoj snehovej pokrývky od 22. do 28. februára 2014

Po zamračenom a hmlistom víkende sa v pondelok (24. februára 2014) počasie na horách výrazne zlepšilo. Bratislavské prázdniny začali krásnymi a slnečnými dňami, pričom fúkal prevažne len mierny až dosť čerstvý vietor prevažne južných smerov s rýchlosťou do 30 km/hod. Teploty vzduchu v priebehu dňa pripomínali skôr koniec marca ako koniec februára.

Striedanie nočných záporných a denných kladných teplôt vzduchu stabilizovalo snehovú pokrývku. Väčšinou ju tvoril vlhký firnový sneh s niekoľkými ľadovými vrstvami. Len výnimočne sa pod ľadovými vrstvami nachádzali nebezpečnejšie formy snehu – hranatozrnný alebo dutinová inoväť.

Na povrchu snehovej pokrývky sa nachádzali vo vyšších polohách snehové vankúše alebo dosky tvorené voľným snehom. Zaťaženie takýchto nebezpečných miest dodatočným zaťažením (skialpinista, freerider, horolezec) mohlo spôsobiť uvoľnenie lavín – viď. lavínová nehoda z 24. februára 2014 v Mlynickej doline. V priebehu dňa – hlavne pri obedňajšom oteplení – sa vyskytli hlavne na strmých slnkom osvietených svahoch menšie spontánne lavíny a snehové splazy z mokrého snehu (video).

Vo štvrtok (27. februára 2014) sa počasie zmenilo. Na horách pribudlo oblačnosti, hmla, miestami slabé sneženie. Zrážky však neboli intenzívne, sneh napadol len v najvyšších polohách Tatier, aj to len od poprašku do pár cm. Podobné počasie bolo aj v piatok. Snehová pokrývka je na túto ročnú dobu hlavne pod hranicou 1700 m n. m. podpriemerná. Povrch snehu je na hrebeňoch tvrdý až zľadovatelý. V stredných polohách, hlavne z rána, je tiež zmrznutý, v priebehu dňa odmäkne.

Snehový profil z pozorovacej plochy na Kosodrevine (Nízke Tatry)

Snehový profil z pozorovacej plochy na Kosodrevine (Nízke Tatry)

Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá v polohách nad 1800 m n.m. mierne lavínové nebezpečenstvo, to znamená 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Pod touto hranicou je lavínové nebezpečenstvo len malé, t.j. 1. stupeň z medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre trvá malé lavínové nebezpečenstvo.Tendencia lavínového nebezpečenstva je pri oteplení počas dňa mierne stúpajúca.

Cez nasledujúci víkend predpokladáme, že na horách bude polooblačno až oblačno, zrážky sa vyskytnú len ojedinele. Fúkať bude len slabý južný vietor. Teplota vzduchu v nadmorskej výške 1500 m sa bude v priebehu dňa pohybovať okolo 1° C.

Milan Lizuch
Foto a video: Archív SLP