Priebeh počasia a vývoj snehovej pokrývky od 15. do 21. februára 2014

Po predchádzajúcom snežení a relatívne chladnejšom počasí sa počas víkendu  15/16. februára začalo silno otepľovať. Izoterma 0°C vystúpila v Tatrách nachvíľu až do výšky 2500 m. Oteplenie však bolo krátkodobé, počas noci z nedele na pondelok sa opäť ochladilo a nasnežilo niekoľko cm nového snehu. Stabilita snehovej pokrývky sa vplyvom striedania kladných a záporných teplôt zlepšila. Lavínové nebezpečenstvo kleslo z víkendovej 3 (zvýšené) na stupeň 2. (mierne). Vo Fatrách kleslo lavínové nebezpečenstvo na malé, 1. stupeň. V nasledujúci pracovný týždeň sa nevyskytli žiadne zrážky, prevládalo premenlivé oblačné počasie. Striedali sa pekné, slnečné dni zo zamračenými. Snehová pokrývka naďalej sadala a stabilizovala sa. Ku koncu týždňa pretrvávalo mierne lavínové nebezpečenstvo (2.stupeň) už len v najvyšších polohách Tatier a Nízkych Tatier nad 1800 m.

Výška snehovej pokrývky je naďalej, už chronicky podpriemerná, a to najmä v polohách do 1700 m n.m. Kvalita snehu je rôznorodá, hrebene a rebrá sú vyfúkané na tvrdý, zľadovatený povrch. Svahy na južných svahoch sú takisto prevažne tvrdé až zmrznuté, na severných až východných svahoch je na tvrdšom snehu ešte novší suchý sneh, miestami sformovaný do snehových dosiek a vankúšov.

Počas nadchádzajúceho víkendu očakávame v sobotu zamračené, hmlisté počasie so zrážkami, od 1100 m sneženie. Počas nedele už polooblačno, bez zrážok. Vietor by mal fúkať len slabý až mierny a väčšinou západných smerov. Teplota vzduchu v 1500 m sa bude pohybovať okolo -2°C.

text: Filip Kyzek
foto: archív SLP HZS