Počasie, sneh a lavíny na konci apríla 2020

Koniec apríla priniesol v počasí na Slovensku viacero zmien. Začnime víkendom 25/26. apríl. Po prechode studeného frontu počas soboty sa výrazne ochladilo, teplota vzduchu klesla na horách pod 0°C, v najvyšších polohách Tatier až na -10°C. S ochladením prišli aj zrážky, od 1500 m snehové. Do nedele rána pripadlo od poprašku do 10 cm nového snehu, ktorý si ešte takto na záver zimy dovolil vplyvom silného vetra povytvárať snehové vankúše a dosky. Samozrejme len vo vysokých polohách Tatier. Lavínové nebezpečenstvo sa preto na chvíľu zdvihlo na 2. stupeň. Ochladenie netrvalo dlho. Už od pondelka sa opäť otepľuje, hranica 0°C sa zdvihla až do 2500 m n.m. Sneh opäť firnovatel a situácia sa stabilizovala.

Vytúžená zmena (najmä pre poľnohospodárov a záhradkárov) nastala až v stredu 29.apríla. Od západu postúpil nad Slovensko studený front, ktorý priniesol vlhký, trochu chladnejší vzduch a konečne výdatnejšie zrážky – najmä v podobe dažďa. Zrážkový charakter počasia trval aj v nasledujúcich – prvých májových dňoch, nový sneh poletoval len v najvyšších polohách Tatier.

V piatok, 1.mája, ukončilo Stredisko lavínovej prevencie HZS pravidelné denné informácie o lavínovom nebezpečenstve. Lavínová situácia je stabilná, na horách v polohách nad 1700 m n.m. trvá len MALÉ lavínové nebezpečenstvo = 1.stupeň. Ak by sa situácia výraznejšie zmenila (napr. že napadne 30 cm nového snehu), bude Informácia aktualizovaná aj počas mája.

Počas víkendu nás čaká prevažne zamračené počasie s prehánkami, v sobotu od 2000 m a v nedeľu už od 1600 s prehánkami snehovými. Teplota vzduchu v 1500 m klesne postupne zo 6 na 3°C, V nedeľu bude nad 2000 m mrznúť počas celého dňa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *