Priebeh počasia a vývoj snehových podmienok od 21. do 27. decembra 2013

V sobotu 21. decembra 2013 na horách doznievalo krásne inverzné počasie, ktoré vládlo na horách viac ako týždeň. V nedeľu sa počasie výrazne zmenilo – od západu začala pribúdať oblačnosť a rozfúkalo sa. Začalo obdobie zamračeného a hmlistého počasia ale bez akýchkoľvek zrážok. Prvé zrážky spadli až vo štvrtok a to len v najvyšších polohách Tatier.

Priebeh počasia a vývoj snehovej pokrývky v Západných Tatrách za posledný týždeň

Od pondelka 23. decembra bola na horách víchrica, ktorá vrcholila v stredu. Vtedy sme na horách zaznamenali nárazy vetra aj viac ako 115 km/hod. Vietor sa na šťastie vo štvrtok podvečer utíšil. Silný vietor od juhu doniesol teplý vzduch. Teploty vzduchu aj v nadmorskej výške 1500 m v tomto období neklesali pod bod mrazu ani v noci (viď. priložené grafy – AMS Žiarska dolina – 1320 m n. m., AMS Salatín – 1620 m n. m. a AMS Hrubá kopa – 1820 m n. m.). Aj meteorológovia z SHMÚ pokladali počasie počas vianočných sviatkov za netypické na toto ročné obdobie (viď. článok na stránke SHMÚ).

Priebeh teplôt vzduchu za posledný týždeň na AMS Žiarska dolina, Slataín a Hrubá kopa

Snehová pokrývka sa v tomto období stabilizovala a vo všetkých pohoriach na Slovensku bol 1. stupeň lavínového nebezpečenstva z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Počas malého lavínového nebezpečenstva je uvoľnenie lavín možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch (svahy strmšie ako 30°). Možné je len uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín. Stredne veľké a veľké lavíny sa v tomto období nepredpokladajú.

Ráno v piatok 27. decembra 2013 bolo na horách všade zamračené, na mnohých miestach sa vyskytovala nízka oblačnosť alebo hmla, miestami mrholilo. Oteplenie stále trvá. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -4° C do +4° C. Vietor sa včera podvečer utíšil. Ráno na hrebeňoch fúkal už len mierny až dosť čerstvý vietor južných a západných smerov s rýchlosťou do 30 km/h. V Tatrách miestami v nárazoch dosahoval rýchlosť do 50 km/h. Za posledných 24 hodín niekoľko cm nového snehu pripadlo len v najvyšších polohách Tatier. Vplyvom vetra je sneh z poslednej periódy sneženia nerovnomerne rozmiestnený. Hrebeňové partie sú vyfúkane na trávnatý alebo skalnatý podklad, pričom sneh je uložený do žľabov a múld. Celková výška snehovej pokrývky je tak veľmi variabilná, priemerne sa pohybuje od 20 do 75 cm. Snehová pokrývka je na väčšine svahov z rána nosná a zmrznutá, prípadne sa na nej vyskytuje kôra. Po striedaní nočných záporných a denných kladných teplotách vzduchu sa hlavne z rána vytvárajú hlavne na južných svahoch zmrznuté až ľadové plochy. V priebehu dňa sneh odmäkne.

Počas nasledujúceho víkendu predpokladáme, že počasie na horách bude naďalej ovplyvňovať prílev teplého vzduchu od juhozápadu. Bude polojasno až oblačno a veterno, ojedinele sa môžu vyskytovať slabé zrážky. Fúkať bude juhozápadný vietor 3 až 7 m/s, v stredných a vyšších polohách 8 až 15 m/s (do 55 km/h.). V sobotu ráno a dopoludnia vo vyšších polohách bude opäť víchrica! Teplota vzduchu v nadmorskej výške 1500 m sa bude pohybovať okolo 3° C. Aj v noci opäť neklesne pod bod mrazu.

Text: Milan Lizuch
Foto: Archív SLP