Počasie sneh a snehová pokrývka od soboty 04.05.2019 do piatku 10.05.2019

Zima nie a nie odísť a veru prvá časť mája jarne nevyzerala.  Junáci rešpektujúci sezónnu uzáveru už zavesili lyže, či zimnú výstroj na klinec  a tešili sa na bozkávanie svojej milej pod rozkvitnutou čerešňou, a tu hľa je po romantike, lebo sneží.

Už v piatok 03.05.2019 prišiel po dvoch dňoch umierneného a relatívne pekného počasia ďalší prílev studeného vlhkého vzduchu, ktorý priniesol zrážky a ochladenie. Vo vysokohorskom teréne nad 1800 m n.m. začala snehová pokrývka opäť stúpať.  Studený front každým dňom  silnel a v pondelok 06.05.2019 večer bola hranica sneženia už na úrovni 600 m n.m. Najchladnejším dňom bol utorok 07.05.2019, kedy meniny slávili Moniky, a teploty ráno na vrcholoch najvyšších polôh klesli na -11°C (!). 

teplota na vrchole Lomnického štítu v °C od 3.5.2019 do 9.5.2019 [zdroj:SHMU]

Studený front striedal oklúzny front a výmeny frontálnych systémov  pochopiteľne spôsobovali silný vietor, ktorý dosahoval v pondelok 06.05.2019 na vrchole Príslop-u v Západných Tatrách 25 m/s (90 km/h), na Chopku v Nízkych Tatrách v nárazoch až 32 m/s (115 km/h).

rýchlosť vetra v m/s na vrchole Príslopu v Západných Tatrách
rýchlosť vetra v m/s na vrchole Chopku v Nízkych Tatrách

Vo vysokohorskom teréne najvyšších polôh (nad 2000 m n.m.) pripadlo za tieto dni do 30 cm nového, suchého prachového snehu. Tento sneh padal  na firnový a zmrznutý tvrdý podklad. Sneženie prichádzalo od severu, preto najväčší úhrn zrážok padlo v severných dolinách Vysokých Tatier. Silný vietor sa zase postaral, že sneh sa dostal aj do južných sektorov, kde sa vytvorili nebezpečné dosky a vankúše a na hrebeňoch preveje. To je naozaj stav sťa vo februári… Táto situácia si vyžiadala stúpanie lavínového nebezpečenstva, vo Vysokých a Západných Tatrách stúplo lavínové nebezpečenstvo na 2. Stupeň, čo je mierne lavínové nebezpečenstvo. Pre tento stupeň platí, že je uvoľnenie lavín možné pri veľkom dodatočnom zaťažení a to sa aj potvrdilo. Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby zaznamenalo ďalšiu lavínovú nehodu, našťastie so šťastným koncom. Počas štvrtku 09.05.2019 prichádzal oklúzny front naopak z juhu a zrážky boli bohaté najmä na J strane Nízkych Tatier, na mnohých miestach sme zaznamenali denný úhrn zrážok 20 mm (!), čo je skutočne vysoká hodnota. Nízke Tatry však túto oblačnosť zadržali, oblaky „vyžmýkali“ a ostatné pohoria tak zostali v zrážkovom tieni.

Výhliadky na víkend :

Počas soboty 11.05.2019 a nedeľe 12.05.2019 sa má vietor ustáliť a na krátky čas aj rozpadnúť oblačnosť. Teploty opäť mierne stúpnu k jarnému normálu. Je veľký predpoklad, že silné jarné slnko bude nezviazaný sneh z poslednej periódy sneženia natápať , a ten sa bude samovoľne zosúvať po tvrdom firnovom podklade vo forme samovoľných lavín malých až stredných rozmerov. Odporúčame všetkým návštevníkom hôr dodržovať sezónne uzávery, a to nielen z bezpečnostných,  ale aj ochranárskych dôvodov, nech aj Kamzík Tatranský pobozká v kľude Kamzíčicu pod rozkvitnutým Šafranom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *