Sneh, počasie a lavíny od 6. do 12. apríla 2019

Víkendová sobota 6. apríla bola po dlhej dobe zrážková. Výrazne zrážková. Napršalo / nasnežilo 10 až 20 mm zrážok, z čoho bola väčšina dažďová. Hranica sneženia sa v priebehu dňa a večera znižovala z 1800 na 1400 m n.m. Zrážky prichádzali od juhu až juhovýchodu, preto najviac zasiahli Nízky Tatry. V polohách nad 1500 m pripadlo od poprašku do 20 cm nového snehu. V Tatrách to bolo len 10 cm a vo Fatrách len v najvyšších polohách do 5 cm nového snehu. Prechodné ochladenie a sneženie netrvalo dlho, už v nedeľu bolo krásne slnečné počasie a postupne sa oteplovalo. Teplotný vrchol nastal v pondelok 8.apríla, kedy boli kladné teploty vzduchu vo všetkých polohách (Lomnický štít až +3°C).

Dosledkom sneženia a následného oteplenia stúplo lavínové nebezpečenstvo v nedeľu a pondelok na MIERNE, čiže 2.stupeň. Na mnohých strmých svahoch v polohách nad 1700 m n.m. a predovšetkým v Nízkych Tatrách, spadlo množstvo spontánnych splazov a malých lavín…

množstvo malých lavín a splazov z nového snehu, hrebeň NT: Chopok – Konskô

Utorok a v stredu prevládalo ešte relatívne pekné, slnečné počasie, no vzduch bol príliš vlhký, aby sa jasná obloha udržala po celý deň. Popoludní sa väčšinou zatiahlo a dokonca sa vyskytli aj dažďové prehánky. Od štvrtku 11.4 sa zamračilo nadobro a začalo sa ochladzovať. Dnes (v piatok) sa už naplno prejavilo ochladenie, teplota vzduchu klesla na -6 až na -1°C. Snehová pokrývka zamrzla a tým sa lavínové nebezpečenstvo znížilo na minimum. Na svahoch, kde je snehu ešte dostatok, je pod zmrznutým povrchom naďalej mokrý sneh, preto v ojedinelých prípadoch – na extrémne strmých svahoch je možný zosuv kĺzavých (základových) lavín.

Cez víkend nás čaká prevažne zamračené a chladnejšie počasie s prehánkami, v sobotu od výšky 1000 -1200 m a v nedeľu od 1500 m snehovými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *