Priebeh počasia a snehové podmienky od 7. do 13. decembra 2013

Intenzívne sneženie sprevádzané silným vetrom, ktoré dorazilo na Slovensko v noci zo štvrtka na piatok 6.12 pokračovalo aj počas soboty. Celkovo pripadlo od 10 do 30 cm, v Tatrách až do 55 cm nového snehu. Sneženie bolo sprevádzané búrlivým severozápadným vetrom, ktorý  na hrebeňoch dosahoval rýchlosť v nárazoch až cez 30 m/s (Chopok 45 m/s, Lomnický štít 39 m/s). Nový sneh bol sfúkaný do záveterných žľabov a svahov a často až do pásma lesa.  Hrebene a konvexné tvary terénu boli naopak vyfúkané až na trávu alebo skalný podklad. Všetky tieto faktory spôsobili zvýšenie lavínového nebezpečenstva v Tatrách na mierne, 2. stupeň. Na záveterných južných, juhovýchodných a východných svahoch bolo uložené množstvo nového a previateho snehu, a to vo forme snehových dosiek a vankúšov. Tie vykazovali v prvé dni po snežení veľmi nízku stabilitu. Zaznamenaných bolo aj niekoľko menších a jedna stredne veľká spontánna lavína. Vo Veľkej Fatre prevládalo malé lavínové nebezpečenstvo – 1.stupeň.

panoráma Žiarskej doliny

Počas stredy začal nad Slovensko prúdiť od severozápadu veľmi teplý vzduch, a to najmä v stredných polohách. To malo za následok vytvorenie výraznej teplotnej a oblačnej inverzie, najmä vo štvrtok a piatok 13.12. Najteplejšie bolo v polohách od 1300 do 1800 m n.m. kde sa teplota vzduchu pohybovala od +4 do +10°C. Relatívna vlhkosť vzduchu klesla až pod 20%, v dôsledku čoho vznikla extrémne dobrá dohľadnosť, viac ako 100 km. A naopak, v kotlinách prevládala po celý deň hmla, teploty sa často držali pod 0°C. Snehová pokrývka vplyvom oteplenia na horách sadala a stabilizovala sa. Ku koncu týždňa kleslo lavínové nebezpečenstvo zrána na malé (1.stupeň), s tým že prechodne počas dňa sa stabilita snehovej pokrývky na slnkom osvietených svahoch znižovala, takže popoludní platil 2.stupeň lavínového nebezpečenstva. Naďalej platí že lavínové nebezpečenstvo má vo všetkých pohoriach výrazne lokálny charakter!

 Snehová pokrývka je veľmi nerovnomerne rozmiestnená, horské hrebene, chrbty a mnohé terénne rebrá sú vyfúkané až na trávu (skalu) a naopak na J, JV, V svahoch je výška snehovej pokrývky od 40 do 90 cm. Na hrebeňoch sú na záveterných stranách vytvorené miestami mohutné preveje.

Podmienky pre lyžiarske túry a skialpinizmus sú naďalej obmedzené, zo všetkých pohorí sú najlepšie v Západných Tatrách, kde je aj najviac snehu. V dolinách je 30 – 50 cm, na juhovýchodných svahoch až do 90 cm.

text: Filip Kyzek

foto: archív SLP, P. Gavlák