Veterný týždeň (3.3. – 8.3.2019)

Po chladnom minulom víkende, začal tento týždeň oteplením. Teploty nad nulou sa objavili aj vo vysokých polohách nad 2000 mn.m. V stredných polohách dosiahli teploty až 7°C ako vidno aj na grafe teploty vzduchu zo stanice Koniarky vo Veľkej Fatre. V ďalších dňoch nastalo ochladenie a teploty sa pohybovali prevažne pod bodom mrazu. Počas týždňa sa striedalo oblačné počasie s polojasným, vo Vysokých Tatrách bolo miestami aj jasno.

Teplota vzduchu na AMS Koniarky (1380 m n.m.) vo Veľkej Fatre
Kamera na AMS Ľadové pleso

Počas celého týždňa bolo veľmi veterno. Nárazy vetra dosahovali každý deň minimálne 20 m/s (72 km/h). Na obrázku nižšie je priebeh rýchlosti vetra na našej najvyššie položenej stanici na Lomnickom štíte. Najveternejšie bolo vo štvrtok 7.3.2019, keď vietor v nárazoch dosiahol rýchlosť 34 m/s (122 km/h)

Tento týždeň nebol veľmi bohatý na nový sneh, najviac ho napadlo v stredu 6.3.2019. Často padal vo forme krúpkov, ktoré vznikajú pri prechode z dažďa do sneženia. Nový sneh pribudol hlavne vo Vysokých, Západných Tatrách a v Malej Fatre (do 15 cm). Inde veľmi nesnežilo. Na hrebeňoch kde bol sneh vyfúkaný je snehu už veľmi málo a už sa začína objavovať aj kosodrevina alebo tráva. V nižších polohách sneh tiež postupne ubúdal a na podhorí sa už definitívne roztopil. Môže nás ale tešiť že vo vyšších partiách je ho ešte stále dosť. Najviac na Lomnickom štíte – 240 cm.

Lavínová situácia nebola veľmi dramatická a maximálne bola vyhlásená lavínová 2 (mierne nebezpečenstvo). V Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre celý týždeň lavínová 1 (malé nebezpečenstvo). Najväčším problémom bol nový vetrom previaty sneh, ktorý napadol na veľmi tvrdý podklad. Bol veľmi nerovnomerne rozmiestnený. Niektoré miestá boli vyfúkané do tvrdého podkladu v kontraste k tomu v žľaboch a na záveterných stranách hôr dosahoval hrúbku aj 40 cm. Situácia sa ešte viac stabilizovala zo štvrtka na piatok, pretože štvrtok bolo veľmi teplo aj v najvyšších polohách a v piatok sa ochladilo a čo urýchlilo premenu nového snehu jeho stabilizáciu.

Výhľad na víkend:

Cez víkend sa lavínová situácia nebude veľmi meniť a zostane stabilná. Zhoršenie môže nastať v nedeľu pretože zo soboty na nedeľu očakávame sneženie, ktoré však nemá byť veľmi silné. Upozorňujeme že nedeľa bude opäť mimoriadne veterná. Prajeme pekný, bezpečný víkend na horách!

PS: Prajeme pekný Deň Žien

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *