Priebeh počasia od 20. do 26. apríla 2013

Počas víkendu (20. – 21. apríl 2013) pretrvávalo jasné a slnečné počasie so slabým až miernym vetrom prevažne severných a východných smerov. Takéto počasie sa na našom území udržalo takmer po celý nasledujúci týždeň. Výnimkou bol iba utorok (23. 4.), keď nad naše územie dostal okraj frontálneho systému, ktorý sa v popoludňajších hodinách prejavil intenzívnejšími dažďovými prehánkami a lokálne aj búrkami s krupobitím.

Nízke Tatry, Derešský kotol, 22. 4. 2013

Snehová pokrývka zmenou denných a nočných teplôt neustále firnovatie. Najmä zrána býva zmrznutá až zľadovatelá, neskôr však veľmi rýchlo výrazne mäkne a sneh sa stáva vlhkým, mokrým až kašovitým. Vplyvom výrazného otepľovania a absencie nočných mrazov sa snehová pokrývka topí pomerne rýchlo a plynulo. Denne ubúda v priemere 5 až 15 cm snehu. Veľký úbytok snehu sme zaznamenali najmä v Malej a Veľkej Fatre. Na podhorí, pod hranicou 1000 m n. m. je snehová pokrývka už nesúvislá. Iba na severných svahoch v najvyšších polohách Vysokých Tatier je snehová pokrývka počas väčšiny dňa ešte stále tvrdá a nosná.

Západné Tatry, Severné svahy Baranca, 23. 4. 2013

Počas celého týždňa prevládalo na horách mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Pri oteplení v priebehu dňa sa stabilita snehovej pokrývky výrazne znižuje, sneh vlhne, oťažieva a vytvára splazy a lavíny menších aj väčších rozmerov. Tie boli pozorované takmer na všetkých oslnených svahoch, prevažne južnej a západnej orientácie v poludňajších a popoludňajších hodinách. Na trávnatých svahoch sme pozorovali aj viaceré základové lavíny. Pozorované boli menšie základové lavíny z Gápeľa do Bystrej doliny a z Kozích chrbtov do Mlynnej doliny v Nízkych Tatrách.

Počas nadchádzajúceho víkendu (27 – 28. apríla 2013) by sa ráz počasia výraznejšie meniť nemal. Očakávame mierne zhoršenie počasia, malo by byť prevažne polooblačno a najmä v nedeľu na viacerých miestach oblačno. Cez deň sa vyskytnú prehánky, lokálne aj búrky. Mierne sa oteplí, teplota vzduchu na horách sa zvýši približne o 3 až 4°C. Očakávame aj prechodné zosilnenie vetra, najmä v sobotu.