Priebeh počasia od 26. do 29. marca 2013

Po nie veľmi šťastlivom týždni, kedy si 3 lavíny vyžiadali 4 ľudské obete nastalo obdobie relatívneho kľudu. Na začiatku týždňa prevládalo na horách premenlivé počasie. Miestami snežilo, padali drobné krúpky, alebo bola hmla a zamračené. V strede týždňa sa počasie vylepšilo a vo štvrtok sa ukázalo slnko. Počas tohto obdobia napadlo na niektorých miestach do 30 cm nového prachového snehu. Najmä na severe Tatier. Zo začiatku sneh padal bez pôsobenia vetra ale koncom týždňa sa nám celkom rozfúkalo a na hrebeňoch nárazy vetra dosahovali silu slabšej víchrice. Prvé dni v týždni fúkal vietor najmä z východu a severovýchodu. V noci z piatka na štvrtok sa otočil a ráno fúkal prevažne z juhu. Iba vo Vysokých Tatrách prevažoval severný vietor. Očakáva sa že aj ten sa v priebehu piatka otočí a bude fúkať z juhu. Čo sa týka stability snehovej pokrývky, dá sa predpokladať že na svahoch zo severnou orientáciou sa budú vyskytovať menej stabilné dosky a vankúše. Tieto útvary nie sú dostatočne previazané s podkladom a už pri malom zaťažení sa  môžu porúčať do doliny. Takže na ne pozor.

Zasnežené svahy pod Chopokom

Teploty počas týždňa na toto ročné obdobie boli vcelku nízke. Nezriedka klesli až pod -10ºC. Chlad spôsobil to, že v predchádzajúcom období vytvorené nestabilné útvary ostali zakonzervované na svojom mieste. Preto si treba dávať pozor aj na tvrdé snehové dosky na svahoch južných a západných orientácií. Momentálne vo všetkých pohoriach na Slovensku platí zvýšený stupeň lavínového nebezpečenstva. Treba byť opatrný na väčšine strmých svahoch, kde už pri malom zaťažení sa môže stať, že si odtrhnete lavínu. Taktiež spontánne lavíny nebudú ojedinelý úkaz. Dnes (Piatok 29. 3. 2013) padlo niekoľko samovoľných lavín z Nemeckého rebríka vo Vysokých Tatrách. Pri prechode hrebeňovými partiami treba byť veľmi opatrný a vyhýbať sa prevejom.

Ku koncu týždňa sa nasunula oblačnosť z juhu

Cez víkend sa očakávajú ďalšie snehové zrážky. Má byť zamračené hmlisto a fúkať prudký vietor južných smerov. Nie úplné ideálne počasie na pohyb vo vysokohorskom teréne v horách. Odporúčame iba skúseným

Kolektív pracovníkov Strediska lavínovej prevencie Vám všetkým praje príjemné prežitie Veľkonočných sviatkov a veľké množstvo radosti z bezpečného pohybu na horách.