Vývoj počasia a snehových podmienok od 9. do 15. januára 2016

Mierny začiatok zimy

Do soboty 9.januára prevládalo na horách premenlivé polooblačné počasie s minimom zrážok. Na prvý pohľad vyzerali hory skôr ako v októbri a nie v januári. Súvislá snehová pokrývka bola až vo vysokých polohách a bolo jej minimum, v priemere 20 – 60 cm.

Situácia sa zmenila od nedele, kedy na horách začalo snežiť a bez výrazného prerušenia snežilo až do štvrtka rána (14.1). Hranica sneženia sa spočiatku pohybovala od 1500 do 1000 m n.m., no od utorka sa znížila až do dolín a kotlín. Celkovo vo vysokých polohách (nad 1300 m) pripadlo 25 až 50 cm nového snehu. Sneženie však bolo, ako zvyčajne, sprevádzané veľmi silným vetrom, ktorý od pondelka do štvrtka dosahoval v nárazoch rýchlosť 20 – 30 m/s, miestami až do 35 m/s (126 km/hod) ! Silný vietor spôsobil, ako zvyčajne, nerovnomerné rozloženie nového snehu. Lokálne, na záveterných JV, V, SV svahoch a v žľaboch dosahuje výška nového snehu 50 – 80 cm, a naopak na exponovaných miestach je často nový sneh odfúkaný úplne.  Počas štvrtka 14.januára sa prechodne urobilo okno – vyjasnilo sa, no už v noci opäť slabo snežilo (2-8 cm).

Stabilita snehovej pokrývky je nízka, nový sneh je na starom tvrdom podklade často uložený vo forme snehových dosiek, vankúšov a prevejov. Pri veľkom a v ojedinelých prípadoch aj pri malom mechanickom zaťažení hrozí na strmých svahoch riziko uvoľnenia lavíny. Dokonca, počas štvrtka boli pozorované spontánne lavíny vo Vysokých a Západných Tatrách. V dôsledku tohto vývoja bolo od 12.1  v Tatrách a neskôr aj vo Fatrách vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Jeho variabilita je však v priestore veľká – miestami, najmä na JV, V a SV svahoch a v žľaboch je situácia horšia – dalo by sa povedať že lokálne je nebezpečenstvo „zvýšené“ (3. stupeň).

V ďalších dňoch už silnejšie sneženie neočakávame (počas soboty max do 5 cm) takže lavínová situácia sa pravdepodobne nezhorší. No v dôsledku silných mrazov od soboty večera nemôžme hovoriť ani o zlepšovaní situácie.

Podmienky na skialpinizmus sa mierne zlepšili, stále je to však obmedzené. Viac snehu je Tatrách a Nízkych Tatrách až v polohách nad 1900 m a vo Fatrách len v najvyšších polohách a na záveterných svahoch.

Celková výška snehu sa vo Vysokých Tatrách pohybuje v rozmedzí 30 – 110 cm, v Západných a Nízkych Tatrách  od 20 do 65 cm a vo Fatrách od 15 do 50 cm.