Priebeh počasia a vývoj snehovej pokrývky od 14. do 20. marca 2015

Posledný zimný víkend (14. a 15. marca 2015) bolo na horách zamračené počasie s doznievajúcim snežením. Za túto periodu sneženia (celkom 4 dni) napadlo hlavne na severnej strane Tatier od 30 do 50 cm snehu. Najskôr pri snežení fúkal vietor severných smerov, ktorý sa potom otočil a a v závere periody sneženia fúkal prevažne južný vietor. Silný vietor ukladal nový sneh do kotlov a žľabov veľmi nerovnomerne. Na hrebeňoch sa vytvorili preveje a na východných a severovýchodných svahoch tvrdé vetrom ubité dosky. V najvyšších polohách Tatier na severných svahoch sa nachádzal ešte stále prachový sneh. Tieto miesta predstavovali najväčšie nebezpečenstvo pre vznik lavín pri dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky.

V pondelok (16. marca 2015) sa na horách vyčasilo a začala perioda slnečného počasia. Snehová pokrývka vplyvom striedania záporných nočných a kladných denných teplôt vzduchu začala sadať a stabilizovať sa. Aj po zmene počasia nebezpečné miesta ostali na severných a severovýchodných svahoch. Pohyb v týchto miestach si vyžadoval znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie a tiež správnu interpretáciu testov stability.

V piatok (20. marca 2015) ráno bolo na horách opäť jasno. Ráno fúkal len slabý až mierny vietor prevažne južných smerov s rýchlosťou do 20 km/hod. Teplota vzduchu sa ráno pohybovala v rozpätí -9° do -2° C. Snehová pokrývka je z rána primrznutá a nosná, miestami v stredných a nižších polohách sa na jej povrchu vyskytuje kôra. V priebehu dňa pri oteplení v stredných polohách povrch snehovej pokrývky zvlhne, v nižších sa pokrývka premočí.

 

Vo všetkých pohoriach na Slovensku je doobedu malé lavínové nebezpečenstvo (1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice), ktoré pri oteplení v priebehu dňa stúpne na mierne (2. stupeň). Snehová pokrývka je na ojedinelých strmých svahoch (svahy nad 30°) len mierne spevnená, ináč je všeobecne dobre spevnená. Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení pokrývky hlavne na strmých svahoch. Na slnkom osvietených svahoch je možné v poludňajších a popoludňajších hodinách uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín z vlhkého snehu. Veľké spontánne lavíny sa neočakávajú. V Tatrách sa miestami na východných, severovýchodných a severných svahoch nachádzajú vetrom ubité nestabilné dosky. Ich dodatočným zaťažením môže tiež dôjsť k uvoľneniu lavín. Pohyb v tomto teréne si naďalej vyžaduje znalosť posúdenia lokálneho lavínového nebezpečenstva.

V sobotu na horách očakávame, že bude jasno až polojasno, k večeru postupne až oblačno. Fúkať bude juhozápadný až západný vietor 3 až 7 m/s, od stredných polôh 5 až 10 m/s. Teplota vzduchu v nadmorskej výške sa bude pohybovať okolo 3° C. V nedeľu sa na horách bude vyskytovať Veľká oblačnosť so snežením, v nižších polohách aj s dažďom. Fúkať bude západný až severozápadný vietor s rýchlosťou 5 až 8 m/s.