Sneh, počasie a lavíny v prvom marcovom týždni v roku 2015

Aj keď to v predminulý týždeň vyzeralo, že do hôr už zavítala jar, tento týždeň sa k nám zima vrátila. Začiatkom týždňa prevládalo premenlivé počasie. Prevažne bolo zamračené a hmlisto, ale občas vykuklo aj slnko.  Teploty boli relatívne vysoké a stav počasia pripomínal Jar. Sneh bol na väčšine miest sadnutý a jeho povrch prevažne  kôrovitý až tvrdý. Prevládal južný vietor a v nižších polohách sa v priebehu dňa tak otepľovalo, že sa tvorila kaša. V utorok sa celá situácia otočila o 180 stupňov. Pri prechode frontu začalo snežiť a silný severozápadný vietor na hrebeňoch dosahoval v nárazoch aj 100 km/h. S  prestávkami snežilo až do piatkového ráno pričom za poslednú periódu sneženia napadlo v našich horách nasledovné množstvo nového suchého snehu: Vysoké Tatry: 30 – 50 cm, Západné Tatry 20 – 35 cm, Nízke Tatry 10 – 20 cm, Malá Fatra: 10 -25 cm a Veľká Fatra: do 15 cm. Samozrejme sneh bo vo veľkej miere previevaný na záveterné svahy prevažne s J, JV, V a SV orientáciou. Hrebeňové partie a severné svahy sú často krát sfúkané až na tvrdý podklad. Práve naopak je tomu na opačne orientovaných južných až severovýchodných svahoch, kde výška novo nafúkaného snehu môže dosahovať až 1 meter. Tento stav sa týka najmä vyšších polôh Vysokých a Západných Tatier (>1500 m n. m.). Pod touto hranicou je snehová pokrývka relatívne dobre stabilizovaná.

V priebehu týždňa sme zaznamenali niekoľko doskových lavín najmä na svahoch uvedených v lavínovej informácii. Niektoré z nich spadli samovoľne už na relatívne malých sklonoch (okolo 30°), iným zas dopomohli skialpinisti, alebo lyžiari. Na kritických svahoch zvyčajne stačilo už malé dodatočné zaťaženie. Lavínové nebezpečenstvo je veľmi lokálne a situácia sa môže líšiť od svahu ku svahu. Určite si treba dať pozor na miestach, kde je čerstvý sneh ubitý do dosiek a pri prechodoch zo starého tvrdého snehu na vetrom nafúkané vankúše. Na slnkom osvietených svahoch sa môžu pri oteplení vyskytnúť aj samovoľné lavíny. Tendencia lavínového nebezpečenstva je zotrvalá.

Cez víkend očakávame polojasno. Občasne sa môžu vyskytnúť prevaľujúce sa oblačnosť a hmly. Postupne ku koncu víkendu sa má otepľovať. V prípade prudšieho vzostupu teploty sa môže lavínová aktivita v popoludnajších hodinách zvýšiť.